fredag 24 maj 2013

Cupcakesen historia

Cupcake

Ett bakverk som blivit enormt stort under senaste 3 åren är cupcakes. Men vad vet vi egentligen om cupcakes? Vem kom på dessa kreationer?
Slår man upp cupcake i den svenska ordboken så är översättningen:
En cupcake är ett mellanting av minitårta och muffins, ofta överdådigt dekorerad och mycket söt i smaken. På svenska går det bra att använda det etablerade muffins, trots att många hävdar att det två bakverken är väsensskilda. Ur lekmannaperspektiv är skillnaden liten, varken cupcake eller muffins har tydligt avgränsade definitioner, och en muffins kan mycket väl vara fylld och dekorerad, precis som en cupcake.
Fast jag tycker de är en skillnad mellan muffins och cupcake. Faktiskt så i engelskan är muffins ett sötare bröd och mindre matbröd. Dessutom så äts aldrig cupcakes varma som muffins gör.
Men vad hördes ordet cupcake först då?
Vi kan så långt bakåt att vi hittar det 1796 i form av en notation av Amelia Simmons som skrev: "En tårta som ska bakas i små koppar". Den tidigaste dokumentationen syntes i en kokbok av Eliza Leslies Kvitton och detta var år 1828. Namnet cupcake kommer från att man faktiskt bakade cupcaksen i enskilda keramikkoppar eller formar. Det blev en kaka i en kopp (a cake in a cup).
Detta är ungefär vad vi vet om cupcakes. Cupcaksen är ifrån Amerika och England men har spridit sig snabbt till resten av världen. T.e.x Sverige är det väldigt populärt och en spännande bakelse.
Tack vare serien "Sex and the city" fick bakelsen visa sina framfötter och speciellt bageriet "Magnolia Bakery".
Så cupcakes har verkligen blivit en stor grej. Och dessutom är det ju gott med!

Vill ni veta mer om cupcakes surfa gärna in på dessa sidor:
http://www.magnoliabakery.com/
http://www.sprakradet.se/10267
http://en.wikipedia.org/wiki/Cupcake

















/Fanny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar