torsdag 23 maj 2013

Brownietårta med hallonmousse

Nu när det nalkas mot sommartider kan det vara ganska kul att baka massa olika fina sommartårtor.Den här brownie och hallonmousse tårtan bakade jag förra sommaren. Den är ganska enkel att baka, och ska du ha gäster dagen efter och hinner inte baka den dagen så är denna perfekt, eftersom den ska stå i kylen i minst tre timmar! Så du kan baka den och sedan låta den stå i kylen under natten! Tänk på att inte garnera tårtan förren någon timme innan servering, för då kan jordgubbarna bli fula och gräddens form försvinner.
Tips: Detta receptet går att variera i oändlighet. Byt tex ut hallonen till blåbär så får du genast blåbärsmousse!

Ingredienser
Browniebotten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl

Hallonmousse
250 g frysta/tinade hallon
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Garnering
Vispad grädde
Färska hallon
Färska jordubbar
Mynta blad (frivilligt)

Gör så här:
Brownie
175 C° 25-30 min
1. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad tillsammans med smöret. Ta av från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är blandat. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om, tillsätt sen vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.

2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en runddel av bakplåtspapper och lägg det i botten av formen. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen. Låt svalna.

Hallonmousse
1. Mixa hallonen. Passera genom finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta av från värmen och rör ner vaniljsockret.

2. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).

3. Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.

4. Vid servering. Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspappret och lägg tårtan på ett fat. garnera med spritsad grädde och färska frukter.

Såhär blev mitt resultat! hoppas det går bra för er och att det smakar bra. Kram/ Alma


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar